Hoppa till huvudinnehållet

Så bygger du ett barnsparande i 3 steg

Crown kid Graph 960x540

Gör ditt barn rikt

Våra barn är det viktigaste vi har. Därför vill vi såklart att de ska ha de allra bästa förutsättningarna när det är dags att prova sina vingar i vuxenlivet.

Ett barnsparande som fått chansen att växa under många år blir nästan alltid en viktig och uppskattad grundplåt. Något att lägga in i den första egna bostaden, eller ett välkommet bidrag när det är dags att ta körkort.


Allt du behöver veta i 3 steg

Ju förr du börjar, desto bättre. Det är sedan gammalt. Men det finns några saker du bör känna till. Så här bygger du ett framgångsrikt barnsparande – i 3 steg.


1. Öppna konto (förslagsvis kapitalförsäkring!)

En bra sparform för barnsparande är ofta kapitalförsäkring. Det beror på att du då kan vara försäkringstagare och göra barnet till förmånstagare. Då bestämmer du villkoren, exempelvis när barnet ska få pengarna. Om du sparar på exempelvis ISK i barnets namn tillfaller pengarna automatiskt barnet när hen fyller 18 år. Det behöver inte vara något problem, men det kan ju faktiskt vara så att det finns en risk att pengarna går till annat än du tänkt.

Många föräldrar sparar också på ISK i eget namn, för att sedan ge pengarna till barnet när de tycker det är dags. Det går också förstås. Men då är det viktigt att känna till att sparande på ISK ingår i både bodelning och dödsbo. Föreställ dig att det blir skilsmässa och den ena parten gör anspråk på hälften av pengarna som finns i sparandet. Då är det inte säkert att de faktiskt tillfaller barnen som det var tänkt.


Se upp! Kapitalförsäkring medför ibland höga avgifter.

De kommer att äta av sparandet, helt i onödan. Välj därför alltid en avgiftsfri kapitalförsäkring. (Nordnets kapitalförsäkring är inte bara fri från avgifter, den ger dig också – helt kostnadsfritt – access till vårt prisbelönta aktielåneprogram.)



2. Välj fonder (och våga ta risk!)

Nu är vi framme vid den roliga biten – att välja fonder. Och var så säker, det behöver varken vara svårt eller jobbigt. Är du bra på det här med investeringar? Då är möjligheterna oändliga; hos oss har du tillgång till tusentals fonder i olika kategorier och riskklasser. (Sugen på aktier? Det kan naturligtvis också investera i hos oss.)

Enklast och snabbast med One

Men är du som många andra och har noll lust att lägga tid på detta? Välj då en bred och billig fond, som placerar i olika regioner och branscher. Nordnet One-fonderna är vårt alla enklaste val som finns i tre olika riskklasser, Försiktig, Balanserad och Offensiv. När du sparar i Nordnet One fördelas pengarna i sin tur mellan en rad olika fonder och du får en fin riskspridning över hela världen och mängder av olika sektorer. Vi i branschen brukar varna för att lägga alla ägg i samma korg, men det gäller faktiskt inte Nordnet One.

Bygg en egen portfölj

Vill du sätta ihop en egen portfölj kan du naturligtvis göra det. Och man kommer faktiskt ganska långt med bara en handfull fonder. Så här skulle exempelvis en väldiversifierad portfölj kunna se ut:

  • En globalfond för maximal riskspridning

  • En Sverige- eller Europafond för investering i hemmamarknaden

  • Krydda med en tillväxtmarknadsfond

  • Krydda med en spetsfond


Självklart kan man välja andra fondtyper också. Men en globalfond som bas passar de allra flesta och ju bredare din portfölj blir desto mindre engagemang krävs.

Exempel på fondfördelning

Fördelning:

  • Globalfond (50%)
  • Europa- eller Sverigefond (20%)
  • Tillväxtmarknadsfond (20%)
  • Spetsfond (10%)


Se upp! Nej, sparkonto är sällan en bra idé.

Många föräldrar undrar om inte sparkonto ändå är tryggast och säkrast. Men med tanke på inflationen riskerar pengarnas värde att urholkas över tid. Aktiefonder kan då ofta vara ett bättre för att få pengarna att växa. Återigen, sparhorisonten är så lång att risken faktiskt ska vara ganska hög.




3. Kolla till (men bara ibland)

Det finns inget roligare än att se det långsiktiga sparandet växa över tid. Om du kan nöjeskolla någon gång per år eller behöver logga in och se över dina placeringar ofta beror helt på vad du valt från början. Överskatta inte din kunskap och din tid, välj en placering som lirar med den du är, där du befinner dig i livet.


Hur mycket ska jag spara till mitt barn?

Enkelt: Det du kan och vill. Vissa sätter av barnbidraget och andra 100 kronor i månaden. Barnsparandet är långsiktigt och även små summor kan växa sig stora över tid när du drar nytta av ränta på ränta-effekten.

1080x800 barnsparande

Så stort kan sparandet bli

Räkna själv. Fyll i belopp, tid och avkastning – och se hur ditt sparande kan utvecklas med tiden.

Startbelopp
0 kr
Investering per månad
1 250 kr
Avkastning per år*
7 %
Spartid i år
18 år
529 123 kr

*7% i avkastning är ungefär vad världsindexet MSCI World har gett i avkastning per år sedan 1986. Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat. Observera att detta är ett simulerat exempel, det ska inte betraktas som en utfästelse.


Bra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.


Börja spara till barn. Öppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm