Hoppa till huvudinnehållet

Vad är en nyemission och varför gör man det?

Vad är en nyemission?

En nyemission uppstår när ett företag erbjuder nya aktier till befintliga aktieägare och/eller allmänheten för att öka sitt kapital. Oftast säljs dessa nya aktier till ett lägre pris än de befintliga på marknaden för att locka investerare att teckna nya aktier i bolaget.

Exempelvis Spotify bestämmer sig för att expandera sin verksamhet globalt och behöver därför mer kapital. Företaget väljer att genomföra en nyemission där nya aktier erbjuds till ett pris som är lägre än det nuvarande marknadspriset.

Frame 2610191 (3)

Varför gör man nyemission?

Det finns flera skäl till varför ett företag kan välja att göra en nyemission. Det kan handla om allt från att finansiera expansion eller uppköp, till att förbättra företagets finansiella ställning eller undvika konkurs. Andra skäl kan vara att betala av lån eller att helt enkelt öka företagets kapital för framtida investeringar.

Exempelvis ett teknologiföretag vill förvärva en konkurrent för att öka sin marknadsandel. För att finansiera köpet väljer de att genomföra en nyemission och säljer nya aktier för att samla in nödvändiga medel.

Hur fungerar en nyemission?

Processen startar med att företagets styrelse föreslår en nyemission. Därefter måste bolagsstämman eller styrelsen godkänna förslaget. Nyemissionen kan ske med eller utan företrädesrätt för befintliga aktieägare. Med företrädesrätt innebär det att befintliga aktieägare har företräde, det vill säga att befintliga ägare har möjlighet att köpa de nya aktierna först.

Under teckningsperioden får aktieägarna och allmänheten information om möjligheten att teckna nya aktier. De som väljer att teckna aktier betalar för dem, och sedan registreras kapitalökningen hos Bolagsverket. När väl allting är registrerat hos Bolagsverket så ökar antal aktier i bolaget.

Ett exempel

GrönEnergi AB, ett företag som specialiserar sig på hållbar energi, har beslutat att expandera sin verksamhet genom att bygga flera nya vindkraftparker i Sverige. För att finansiera detta projekt behöver företaget ytterligare 100 miljoner kronor. Styrelsen föreslår därför en nyemission.

  1. 1

    Beslut om nyemission
    Ofta ges styrelsen bemyndigande vid den årliga bolagsstämman att genomföra en nyemission. Detta bemyndigande använder nu styrelsen för att ta ett beslut om att genomföra en emission.

  2. 2

    Villkor för nyemissionen
    Nyemissionen ska ske med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Det innebär att varje aktieägare får en teckningsrätt för varje aktie de redan äger. För tio teckningsrätter kan en ny aktie tecknas till priset av 50 kronor per aktie, vilket är en rabatt jämfört med det nuvarande marknadspriset på 75 kronor per aktie.

  3. 3

    Teckningsperiod
    Ett prospekt skickas ut till alla aktieägare med information om nyemissionen, teckningsrätterna och hur man går till väga för att teckna nya aktier. Teckningsperioden startar den 1 juni och pågår till den 15 juni. Under denna period kan aktieägare antingen använda sina teckningsrätter för att köpa nya aktier eller sälja sina rättigheter på öppna marknaden om de inte önskar att delta.

  4. 4

    Teckning och betalning
    Aktieägarna som väljer att delta i nyemissionen skickar in en teckningsanmälan och betalar för de nya aktierna. Betalningen måste vara GrönEnergi AB tillhanda senast den sista dagen i teckningsperioden.

  5. 5

    Registrering och avslut
    Efter teckningsperiodens slut räknar GrönEnergi AB samman alla tecknade aktier. När allt är klart registreras de nya aktierna hos Bolagsverket, och de nya aktierna distribueras till aktieägarnas konton.

  6. 6

    Handel med de nya aktierna
    De nya aktierna blir tillgängliga för handel på börsen så snart de registrerats och distribuerats. Aktieägare som tecknat sig för nya aktier kan nu välja att behålla dem eller sälja dem på börsen.


Vad är en riktad emission?

Det finns även något som kallas för riktad emission. I en riktad emission så frångår bolaget den företrädesrätt som aktieägare har för att delta i nyemissioner. Detta innebär att du som aktieägare inte har samma rätt att teckna nya aktier, oavsett om du redan äger aktier i bolaget eller inte.

Ett exempel

SofiaTechNordic AB är ett snabbväxande teknologiföretag som utvecklar avancerade AI-lösningar för industriell automation. Företaget har identifierat en unik möjlighet att förvärva en startup som utvecklar komplementär teknologi, vilket skulle kunna bredda SofiaTechNordic produktportfölj och accelerera deras tillväxt. För att finansiera förvärvet behöver SofiaTechNordic snabbt tillföra 150 miljoner kronor i nytt kapital.

  1. 1

    Beslut om riktad emission
    Styrelsen hos SofiaTechNordic bedömer att en riktad emission är det mest effektiva sättet att snabbt säkra finansieringen, samtidigt som det ger företaget möjlighet att välkomna nya strategiska ägare.

  2. 2

    Val av investerare
    I
    detta fall riktar SofiaTechNordic emissionen till ett antal institutionella investerare och teknologifonder som har visat intresse för att investera i företaget.

  3. 3

    Förhandling och fastställande av villkor
    Efter att ha identifierat intresserade investerare, förhandlar SofiaTechNordic fram villkoren för emissionen. Emissionskursen sätts till 120 kronor per aktie.

  4. 4

    Teckning och betalning
    De utvalda investerarna förbinder sig formellt att delta i emissionen genom att teckna sig för aktier. Eftersom detta är en riktad emission, finns inte ett behov för teckningsrätter och öppen teckningsperiod.

  5. 5

    Registrering och avslut
    När alla formaliteter är klara och betalningen är mottagen, registrerar SofiaTechNordic de nya aktierna hos Bolagsverket.

  6. 6

    Kommunikation med marknaden
    För att upprätthålla goda relationer med övriga aktieägare och marknaden, förklarar SofiaTechNordic öppet skälen till den riktade emissionen genom pressmeddelanden och rapporter. Detta inkluderar förklaringar om hur de nya medlen ska användas och hur de nya investerarna förväntas bidra till företagets framtid.


Vad innebär utspädning?

Så kallad utspädning sker när nya aktier emitteras, vilket gör att varje befintlig akties andel av företaget minskar om inte aktieägaren köper fler aktier. Om du inte deltar i nyemissionen och inte köper nya aktier kommer din ägarandel i företaget att minska.

Ett exempel

Låt oss säga att vi har ett företag, Nicklas Grävmaskiner AB, som är specialicerat på import av grävmaskiner. Företaget har 100 000 aktier utestående och du äger 1 000 av dessa. Detta innebär att du äger 1% av bolaget.

Företaget behöver nu ytterligare finansiering för att expandera sin verksamhet och beslutar sig för att genomföra en nyemission om 25 000 nya aktier för att samla in kapital.

Innan nyemissionen:

  • Antal aktier: 100 000

  • Din ägarandel: 1 %

Efter nyemissionen:

  • Antal aktier: 125 000

  • Din ägarandel: 0.8 %

Konsekvenser av utspädning

Utspädning innebär inte bara att din procentuella ägarandel minskar, utan det kan också påverka dina rättigheter som aktieägare, inklusive:

Röstvikt: Din röstvikt på bolagsstämman minskar eftersom du kontrollerar en mindre del av företaget.

Inverkan på aktiekursen: Utspädning kan potentiellt påverka aktiekursen om marknaden uppfattar nyemissionen som ett negativt tecken eller om utspädningseffekten är betydande.

Som aktieägare kan du ofta hantera utspädning genom att deltaga i nyemissioner. Många gånger erbjuds befintliga aktieägare rätt att köpa nya aktier i proportion till deras nuvarande ägarandel (så kallad företrädesrätt).

Hur deltar jag i en nyemission?

Du kan delta i en nyemission på olika sätt beroende på om den erbjuds med eller utan företrädesrätt. Om du redan äger aktier och nyemissionen erbjuds med företrädesrätt, får du teckningsrätter som ger dig möjlighet att köpa nya aktier. Du kan även köpa teckningsrätter på marknaden om du önskar delta ytterligare. Efter teckningsperiodens slut omvandlas teckningsrätter till det som kallas för BTA (betald tecknad aktie), som senare omvandlas till vanliga aktier.

Om du inte är aktieägare eller väljer att inte köpa teckningsrätter, kan du anmäla ditt intresse för att teckna aktier utan företrädesrätt genom sidan för nuvarande erbjudanden.

Bra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.


Börja spara i aktierÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm