Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Hur öppnar jag ett nytt konto?

Konton för minderåriga öppnas genom att samtliga vårdnadshavare signerar kontoansökan med sitt BankID. 

För att öppna ett konto för sitt barn, signerar en av vårdnadshavarna en kontoansökan på hemsidan här. Genom att i formuläret skriva e-postadressen till den andre vårdnadshavaren (om barnet har två vårdnadshavare) så kommer denne få avtalet via e-post att signera med BankID. Först när samtliga vårdnadshavare har signerat avtalet så kan Nordnet starta handläggning att öppna konto.

Via den länken kan du öppna en ISK, KF och även klassisk aktie- och fondkonto till barnet.

Vill du öppna sparkonto till ditt barn så används det här digitala formuläret som signeras med BankID av båda vårdnadshavare. 

Tänk på att

  • Fram till den dag barnet fyller 18 år är det vårdnadshavarna som förfogar över kontot. Detta görs med en automatisk föräldrafullmakt. När barnet fyller 18 år tas samtliga fullmakter bort (både föräldrafullmakter och andra eventuella fullmakter) och efter den dagen är det barnet själv som förfogar över kontot och kan välja att på nytt ge fullmakt för kontot.
     
  • Uttag från ett Nordnetkonto som är öppnat i barnets namn är inte möjligt, förutom till konton som även de står i barnets ägo. 
     
  • Om du som förälder önskar välja själv när den minderåriga ska förvalta kontot är ett alternativ att öppna en kapitalförsäkring i någon av vårdnadshavarnas namn och ange den minderårige som förmånstagare. En kapitalförsäkring går sedan att överlåta till den minderårige vid önskad ålder. Att göra en överlåtelse innebär en avgift, se vår prislista för mer information. 

Det kostar självklart ingenting att öppna fler konton och man kan öppna upp till fem konton av samma kontotyp. 

Tips! Behöver du hjälp med vilket konto du ska välja och hur skatten fungerar för respektive konto så finns mer att läsa om detta i Nordnet Academy här.


Observera att det inte går att öppna konton på Nordnet med hjälp av Freja så om någon av vårdnadshavare saknar svenskt BankID och vill öppna konto så behöver ni posta in blanketter för att öppna konto. Samtliga blanketter finner ni här.

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm