Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Hur hanteras konton på Nordnet vid dödsfall?

För tjänstepension, privatpension och kapitalpension så tillfaller kapitalet förmånstagare om kund går bort (förutsatt att kund inte aktivt valt bort återbetalningsskydd och att förmånstagare finns). En pension betalas alltså inte ut till dödsboet via bouppteckningen. 

Förutsatt att förmånstagare finns och att återbetalningsskydd inte valts bort
 

Då kommer motsvarande konto öppnas upp för förmånstagaren på Nordnet. Förmånstagare ärver alltså ett pensionskonto, som också kommer utbetalas som en pension.

  • Skulle pensionen vara under utbetalning när den försäkrade går bort, ärver förmånstagaren utbetalningsplan, förutsatt att den varit under utbetalning under mindre än fem år. 
     
  • Skulle pensionen inte vara under utbetalning när den försäkrade går bort, kommer förmånstagaren få välja starttidpunkt för utbetalning, utbetalningstid, utbetalningsperiodicitet, försäkringsform och kontonummer som pensionen så småningom ska betalas ut till i framtiden. Dessa uppgifter kommer förmånstagaren kunna ändra i efterhand, när kontot är öppet och pensionen skiftats.
     

 

För att skifta pensionskontona
 

Anhörig eller någon närstående med god kunskap om den avlidnes släktförhållanden behöver fylla i en dödsfallsanmälan- ett digitalt formulär för att kunna gå vidare med utbetalning av försäkringen och avslut av kontot; Avslut av dödsboets engagemang hos Nordnet (försäkringsprodukter)

Formuläret fylls i digitalt och signeras med BankID. I dokumentet ska det även bifogas dödsfallsintyg och släktutredning från Skatteverket.

I formuläret anger du/ni:

- Försäkringsnummer och depånummer för försäkringen. Detta ska framgå på brevet Nordnet skickade ut.
- Uppgifter för den avlidne, för anhöriga samt för förmånstagare (såsom namn, personnummer, adress, m.m.).
- Bifoga dödsfallsintyg och släktutredning från Skatteverket.
- Starttidpunkt för utbetalning, utbetalningstid, utbetalningsperiodicitet, försäkringsform och kontonummer som pensionen ska betalas ut till.
- Signerar formuläret med Mobilt BankID. 

Försäkringsform
 

Det finns två olika försäkringsformer; fondförsäkring och depåförsäkring. Här kan du läsa om vad de olika försäkringsformerna innebär. Är pensionen under utbetalning när kund går bort, kommer förmånstagaren ärva även försäkringsformen, vilket kommer hanteras av Nordnet på följande sätt;

  • Depåförsäkring; När Nordnet har registrerat dödsfallet säljs eventuella värdepapper av så att kontots värde består av oinvesterade likvider. När skiftet sker så kommer förmånstagaren/-tagarna att få en engångsinsättning av pengar, som de sedan kan investera i aktier eller fonder.
     
  • Fondförsäkring; När Nordnet har registrerat dödsfallet säljs eventuella värdepapper av så att kontots värde består av oinvesterade likvider. När skiftet sker så kommer förmånstagaren/tagarna att få en engångsinsättning av pengar, som Nordnet omedelbart investerar i startfonden Nordnet Pensionsfond. När startfonden är investerad så kan förmånstagare byta fonden mot andra fonder i Nordnets utbud, om man inte önskar vara investerad i Nordnet Pensionsfond. 

 

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm