Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Hur hanteras konton på Nordnet vid dödsfall?

Kapitalförsäkring (KF)

Om en kund som har en kapitalförsäkring går bort, tillfaller innehavet förmånstagaren/förmånstagarna. En försäkring betalas alltså inte ut till dödsboet via bouppteckningen. 

När Nordnet har registrerat dödsfallet säljs eventuella värdepapper av så att kontots värde består av oinvesterade likvider. Nordnet skickar sedan brev till dödsboets adress med bouppteckningsintyg. Detta brev innehåller information om försäkringen såsom värde på försäkringen, utbetalningsinformation samt förmånstagare. 

Förmånstagaren, anhörig eller någon närstående med god kunskap om den avlidnes släktförhållanden behöver sedan fylla i en dödsfallsanmälan - ett digitalt formulär för att kunna gå vidare med utbetalning av försäkringen och avslut av kontot; Avslut av dödsboets engagemang hos Nordnet (försäkringsprodukter).

Formuläret fylls i digitalt och signeras med Mobilt BankID. I dokumentet ska det även bifogas dödsfallsintyg och släktutredning från Skatteverket.

I formuläret anger du/ni:

- Försäkringsnummer och depånummer för försäkringen. Detta ska framgå på brevet Nordnet skickade ut.
- Uppgifter för den avlidne, för anhöriga samt för förmånstagare (såsom namn, personnummer, adress, m.m.)
- Bifoga dödsfallsintyg och släktutredning från Skatteverket.
- Vart kapitalet på kontot ska betalas ut. Observera att kontonumret som anges måste tillhöra förmånstagaren, annars kan utbetalning inte ske.
- Signerar formuläret med BankID. 

Eftersom kapitalförsäkringar har engångsutbetalning så behöver inte fälten för starttidpunkt för utbetalning, utbetalningstid, utbetalningsperiodicitet eller försäkringsform fyllas i. De fälten är konstruerade för pensionskonton.

När Nordnet har mottagit korrekt ifylld dödsfallsanmälan, skickar vi ut ett brev om utbetalning direkt till förmånstagaren/förmånstagarna.
 

Företagsägd kapitalförsäkring (FKF)

Om den försäkrade för en företagsägd kapitalförsäkring går bort, kommer kapitalet betalas tillbaka till bolaget. När Nordnet får kännedom om den försäkrades bortgång så skickar vi ett brev till bolagets registrerade adress. Brevet kallas "anmälan om dödsfall" och firmatecknaren för bolaget ska i brevet ange ett kontonummer tillhörande bolaget dit utbetalning kan ske. Brevet ska signeras och returneras till Nordnet tillsammans med en kopia av aktuellt registreringsbevis där behörig firmatecknare framgår samt ID-kopia för firmatecknare.

 

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm