Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

ABBs avknoppning av Accelleron Industries

Äger du ABB Ltd noterat på Stockholmsbörsen så kommer du för varje 20 ABB få ett svenskt depåbevis i Accelleron Industries . Det svenska depåbeviset i Acelleron Industries kommer inte gå att handla, det är onoterat och kommer varken gå att sälja eller köpa. Av den anledningen kommer Nordnet erbjuda dig som innehavare av Accelleron Industries att kostnadsfritt konvertera dina svenska depåbevis i Accelleron Industries till stamaktien noterad på schweiziska börsen, Six Swiss Exchange. Nordnet erbjuder inte digital handel på Six Swiss exchange utan endast telefonorder via mäklare. Om du inte konverterar ditt innehav i Accelleron Industries så kommer de förbli onoterade och kommer att finnas i högst 12 månader och sedan lösas in av bolaget. 

Observera att om du har Accelleron Industries i en ISK så kommer de flyttas till din Aktie- och fonddepå, eftersom onoterade innehav ej får förvaras inom skalet av en ISK. Nordnet genomför den flytten för din räkning. 

 

Erbjudande 1; Konvertering+försäljning
 

Om du inte vill behöva kontakta Nordnets mäklare för att sälja ditt innehav i Accelleron Industries så kan du svara i erbjudande 1; konvertering+försäljning. Säljer du ditt innehav via erbjudandet så utgår inget courtage. I erbjudandet anger du hur många av ditt innehav i Accelleron Industries som ska konverteras och säljas. Du kommer endast kunna sälja hela aktier via erbjudandet, aktiefraktioner kommer oavsett att konverteras och säljas för din räkning. Vilken kurs du får om du säljer på detta sätt går inte att svara på i förväg, då det är marknadskurs vid försäljningstillfället.

Erbjudande 2; Konvertering


Om du vill behålla ditt innehav i Accelleron Industries så erbjuder Nordnet dig som innehavare av Accelleron Industries att kostnadsfritt konvertera dina svenska depåbevis i Accelleron Industries till stamaktien noterad på schweiziska börsen (erbjudande 2). Skulle du konvertera dessa själv så skulle kostnaden vara 2500 kronor. Relationen är 1:1, d.v.s. för varje depåbevis i Accelleron Industries får du en stamaktie i Acceleron Industries. Nordnet erbjuder inte digital handel på schweiziska börsen, däremot kommer du kunna sälja Accelleron Industries via våra mäklare på telefonnummer 010 583 31 00. Vill du i framtiden sälja innehavet via Nordnets mäklare så utgår telefoncourtaget från 25 CHF, 0,2% rörligt

 

Hur svarar jag på erbjudandet?

 

Du svarar på något av de båda erbjudanden som ligger uppe, genom att via Nordnets hemsida gå in i Företagshändelser & IPO:er och svara i aktuellt erbjudande. Detta går inte att göra via Nordnets app. I erbjudandet så anger du hur många depåbevis du önskar Konvertera och sälja (erbjudande 1) eller Konvertera (erbjudande 2). Skulle du exempelvis ha 50 Accelleron men endast vilja konvertera & sälja 40 av dessa så skriver du in "40" i fältet. Resterande 10 kommer kvarstå som onoterade depåbevis på ditt konto. Sista svarsdag är söndag 9e oktober.

 

Försäljning av aktiefraktioner
 

Eftersom du får 1 Acceleron Industries för 20 ABB så betyder det att antalet inte nödvändigtvis går jämt ut. Har du exempelvis 50 st ABB- aktier så kommer du få 2,5 aktier i Acceleron Industries. Nordnet kommer bokföra det som två poster i din kontoöversikt; 2 aktier i Accelleron Industries och 0,5 aktiefraktioner i Acceleron Industries. Fraktionerna kommer att konverteras och säljas för din räkning av Nordnet eftersom du själv inte kan handla med fraktioner via Nordnet.

 

Tidsplan (preliminär tidsplan)
 

  • 30 september; Inkdag: Äger du ABB-aktier vid börsens stängning fredag 30e september så kommer du få depåbevis i Accelleron Industries. 
  • 3 Oktober;  ABB handlas exklusive innehavet i Accelleron Industries. Allt annat lika bör ABBs marknadskurs sjunka med motsvarande värde. Accelleon förväntas noteras på Six Swiss Exchange samma datum, 3e oktober.
  • 3-4 Oktober; Nordnet bokar ut de svenska depåbevisen i Accelleron Industries samt ev. fraktioner på ditt konto.
  • 4 Oktober; Nordnet publicerar två erbjudanden som du kan ta ställning till.
  • 9 Oktober; Sista dagen att svara i de publicerade erbjudandena. Innan denna svarsdag så kan du även ändra eller ta bort ditt svar.
  • 14 oktober; Konvertering för dig som svarat i erbjudandet förväntas vara genomförd. Har du begärt konvertering+försäljning så bör även försäljningen ske omkring detta datum.
  • 15-20 Oktober; Likviden från försäljningen av fraktionerna bokas ut på kontot och för dig som valt att konvertera+sälja så kommer även den likviden bokas ut på kontot.

 

Hur du tolkar innehavets namn

 

  • ACCELLERON INDUSTRIES SDB; Det svenska onoterade depåbeviset i Accelleron.
  • ACCELLERON INDUSTRIES ACC SELL; Det svenska depåbeviset i Accelleron som du lämnat svar för att konvertera till schweiziska stamaktien och sedan sälja (erbjudande 1).
  • ACCELLERON INDUSTRIES ACC KONVERTERING; Det svenska depåbeviset i Accelleron som du lämnat svar för att konvertera till schweiziska stamaktien (erbjudande 2).
  • ACCELLERON SDB  FRACTIONS; De innehaven som inte gick jämnt ut på 20, de s.k. fraktionerna som kommer konverteras och säljas automatiskt för din räkning.
  • ACCELLERON INDUSTRIES ; Den schweiziska stamaktien som kan säljas via Nordnets mäklare.

 

Hur påverkas mitt innehav i ABB?


Ditt innehav i ABB Ltd kvarstår på kontot. Exdagen för avknoppningen (När ABB handlas utan rätt till innehavet i Acceleron) så kommer kursen för ABB, allt annat lika, sjunka med värdet för Acceleron. Vi inväntar skatteverkets anvisningar för hur omkostnadsbeloppet ska fördelas mellan ABB och Acceleron.

Kan jag köpa ytterligare Accelleron Industries?

 

Nej, i dagsläget erbjuder Nordnet endast försäljning på Six Swiss Exchange, inte köp.

 

Kommer Nordnet lägga upp fler konverteringserbjudanden för Accelleron Industries?
 

Ja, vi planerar att ha ytterligare en period där du kan ta ställning till de två erbjudandena, med sista svarsdag 27e oktober 2022. Skulle man efter det datumet fortfarande ha onoterade svenska depåbevis som man vill konvertera till den schweiziska stamaktien i Accelleron Industries så kommer man få betala konverteringskostnaden 2500 kronor.


Vilka val har jag?

  1. Att inte göra någonting. Då kommer Accelleron industries kvarstå som ett onoterat innehav som inte går att handla med innan det inom 12 månader löses in av bolaget. Äger du Accelleron Industries på en ISK så kommer den så småningom behöva flyttas ut till en AF då onoterade innehav inte får förvaras inom en ISK.
  2. Konvertera och sälja
  3. Konvertera

 

 

 

 

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm